Facebook en ik. Is het echt alles of niets?

Met veel genot keek ik de voorbij weken naar “Facebook en Ik”. Een programma van VRT NWS ter gelenheid van het 15 jarig bestaan van het gelijknamig bedrijf.

Het wordt allemaal heel duidelijk en mooi uitgelegd. Hoe facebook uw privacy met de voeten treed met enkel geld als doel. Elke week keek ik om te weten wat we konden doen zonder echt in te boeten. Jammer genoeg kwam ik van een kale reis thuis. Buiten het real life alternatief (de app forest) waren er gewoon geen alternatieven tevoorschijn getovert.

Echter een simpele google search (Of DuckDuckGo search) brengt je in 1 stap naar een website als switching.social waar je voor alle diensten die facebook aanbied een privacyvriendelijk alternatief vind.

Het zijn veelal zelf gehoste alternatieven. Een voorbeeld is Friendica. Dit moet je zelf installeren op een server en dan nog eens configureren ed. Ik kan ergens begrijpen dat dit voor IT-leken niet gemakkelijk is, echter als VRT NWS kan u toch ook duidelijk maken dat, als je niet echt technisch bent, je gewoon een account kan aanmaken op vb. Libranet of Squeet.me? OK, dan heb je jouw data niet bij jou, maar als je echt wil kan je de broncode gewoon opvragen en via de GPDR wetgeving kan je jouw data allemaal downloaden.

Overigens is er bij Friendica geen bedrijf. Alle developers werken op vrijwillige basis, alle kosten worden gedragen door individuele gebruikers. Dit is een groot onderscheid tussen Facebook en Friendica, waar bij Facebook alles draait rond geld, Friendica wil gewoon dat het werkt.

Heb je liever geen Friendica? Friendica maakt deel uit van The Federation, een aantal FOSS projecten met als doel 1 groot sociaal netwerk te maken door het implementeren van elkaars protocollen. Belangrijk daarbij is het ActivityPub protocol, wat een protocol is gemaakt door het W3C consortium dat zorg draagt voor de standaarden op het web. Alle projecten van The Federation zijn bezig of hebben dit protocol te implementeren/geïmplementeerd. Ook andere projecten die niets met social media te maken hebben, als Nextcloud springen maar al te graag op de kar van ActivityPub

Voor Whatsapp is er overigens ook een mooi alternatief. Dit heet Signal. Signal is quasi hetzelfde als Whatsapp, echter met het verschil dat achter Signal een non-profit organisatie zit. Ze bieden exact hetzelfde aan, echter zonder winstbejag. Leuk om te weten, de End-to-End encryptie van Whatsapp is ontwikkeld door Open Whisper Systems, de ontwikkelaar achter Signal

PS. Nu we toch bezig zijn, voor instagram zou ik eens kijken naar Pixelfed ­čśë

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.