Microsoft’s hitlist

Paint word binnenkort “begraven”. Bij de nieuwe Fall Creators update word deze namelijk als verouderd beschouwd. Dit terwijl paint sinds de huidige update de “Creators update” een waardige vervanger heeft. Persoonlijk denk ik dat dit het topje van de ijsberg is. Volgende op de hitlist: Notepad/Wordpad

Toch niet notepad?

Waarom niet? Net als paint is Notepad al enkele jaren in “onderhoudsmodus”. Hij is zelf in tegenstelling tot Paint bij Windows 7 niet geüpdate (Paint kreeg een update naar de Ribbon interface). Daarnaast word Notepad enkel gebruikt door een paar onnozelaars en gebruiken “serieuze” IT’ers sneller een alternatief als Sublime Text of Notepad++. Het is dus in mijn ogen een perfect slachtoffer voor Microsoft in de Fall Creators Update.

En daar hebben trouwens nog zoiets. We weten allemaal dat de namen die microsoft voor de Windows 10 updates niet veel zeggen, maar toch zit er telkens iets in. Zo was de “Anniversary Update” ter gelegenheid van de éérste verjaardag van Windows 10. De “Creators Update” had dan weer Paint 3D in zijn assortiment. De “Fall Creators Update” zou dan in deze theorie terug iets creatief hebben (Programmeren?)

Wat te verwachten?

Persoonlijk zou ik het goed vinden mocht Microsoft een gooi doen naar “de next big editor” en terecht mogen komen op de lijst van populaire text editors. Met andere woorden zouden vb. Syntax Highlighting en tabs mijn inziens niet mogen ontbreken. Integratie met compilers, etc is nice-to-have net als thema’s. Ook het publiceren van Gists zou niet mogen ontbreken.

For redmond (Notepad/Wordpad successor):
– Must-have: Syntax Highlighting, Tabs, (Place your killer feature(s) here)
– Nice-to-have: Themes, minimal integration with Dev-tools
– Personal requests: UAC-prompt w/o losing changes (eg. hosts-file)

Tot slot

Als paint als verouderd word verklaard zullen binnenkort nog meer programma’s volgen. Technologie evolueert en we moeten mee moet onze tijd. Wil je weten welke bureau accessoires mogelijks nog op de hitlist kijk dan in uw start menu onder Windows Accessoires. Vermoedelijk zullen er daar nog programma’s de kogel krijgen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.