Trump en Brexit: Wat hebben we geleerd?

We zijn ondertussen bijna een jaar na het Brexit-referendum en enige tijd na de verkiezing van Trump. Opvallend, verschillende stijlgenoten zoals Geert Wilders en Marine Le Pen zijn niet verkozen als leider van hun land. Wat hebben we geleerd van Trump en Brexit? Wat is er nu anders?

Gelijkenissen tussen Trump en Brexit

Trump en Brexit hebben een hoop zaken gemeen. Ten eerste hadden beiden geen steun van de jongere generatie. Beiden zijn verkozen na een opvallende campagne. Beiden hadden geen schijn van kans volgens de polls. Beiden zijn verkozen door een lage opkomst. Er zijn heel veel gelijkenissen tussen beide verkiezingen.

Dus wat hebb’n we vandaah heleert?

Het eerste wat opvalt is dat in Nederland als Frankrijk de polls quasi correct zijn. Dit was verre van het geval bij Trump en Brexit. Volgens mij hebben de polls een gevoel gecreĆ«erd van “Het zal niet zover komen” waardoor velen niet zijn gaan stemmen. De effectieve verkiezing van beiden hebben ervoor gezorgd dat de mensen het gevoel kregen dat hun stem wel telt. Hierdoor hebben we in Nederland een recordopkomst gekend.

Opvallend is ook de rechtse uithaal. Geert Wilders is de 2e partij in Nederland en in Frankijk heeft het FN een mooi resultaat kunnen neerzetten. Het had compleet anders kunnen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.