Is het einde van Microsoft in zicht?

Windhoos XP20 jaar na een van de meest succesvolle marketingcampagnes is de laatste opvolger in verkoop gegaan. Windows 10 is de laatste versie van Windows en gaat nu door het leven als “Windows as a Service.” Ik stel mij echter de vraag of dit een goed idee is?

Wat is Windows as a Service?

Het komt er, net als bij verschillende andere as-a-services, op neer dat je altijd de laatste iteratie mag gebruiken zolang je aan de voorwaarden voldoet. Dit gaat bijna altijd over maandelijks abonnementsgeld of gerichte advertenties. Het precieze business-model moet nog bepaald worden, maar in beide gevallen zal het niet goed gaan!

Model A: abonementsgeld

Bij dit businessmodel gaan we ervan uit dat je een bepaald bedrag per maand betaald om de software te mogen gebruiken. Maar als ik op de Vrijdagsmarkt in Gent vraag of ze ooit hun licentie voor Windows bewust hebben betaald zal 70% nee zeggen. De overige 30% heeft de upgrade van vista naar 7 betaald.

De vraag is nu: wie gaat plots elke maand/jaar verschillende Euro’s neertellen voor iets dat ze al jaren, in hun ogen, gratis hebben?

Model B: advertenties

Dit is sowieso het slechtste model voor elke partij. De consument zal zich dood-ergeren aan de advertenties die hij te zien krijgt, maar voor de bedrijven is het mogelijks nog erger.

De bedrijven hebben patenten en andere heel belangrijke informatie die niet iedereen mag weten. Waar zal microsoft hun gerichte reclames op baseren? Persoonlijke info! Dus moet ook info ivm met onbevestigde patenten worden doorgestuurd. Dit is iets dat geen enkel bedrijf zal toestaan! Met andere woorden: Bedrijven zeggen vaarwel aan microsoft.

Apple heeft de sleutel

Als je dit allemaal bekijkt is een verandering in marktaandeel te verwachten! Microsoft zal verliezen, maar wat doen Linux en OS X?

OS X heeft het voordeel het beste alternatief te zijn. Echter, ze zijn enkel compatibel met macbook en iMac e.d. Indien Apple een meesterschot uitvoert door OS X compatibel te maken met pc op het moment dat Microsoft hun business-plan beschikbaar stelt, kunnen ze een groot percentage van de pc-markt in handen krijgen. Met andere woorden: de sleutel heeft Apple in handen.

Maakt het eigenlijk nog uit?

Windows 10 is een systeem voor alle apparaten. Van smartphones tot servers tot wearables. Alles kan Windows draaien. Maar is de pc-markt niet ten dode opgeschreven? Zullen we over 20 jaar nog steeds Word gebruiken met muis en toetsenbord? Microsoft speelt nu reeds een kleine rol is smartphone en tablet-land. Om het hoofd boven water te houden zijn ze verplicht dit aandeel te vergroten. Zeker als de pc-markt over x aantal niet meer bestaat. Ik hoop dat Satya Nadella een backup-plan al in gedachten heeft.

Geschreven op mijn Lumia 925 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.