Scrumbag Jeroen

20 juni 2015 is een belangrijke dag voor de ontwikkeling van mijn website. Vanaf vandaag start ik met scrum als ontwikkelingsmethode voor mijn website. Dit houd heel kort dat ik elke 20e maand een nieuwe iteratie van mijn website online zal zetten. In deze blogpost zal ik wat dieper ingaan op scrum in het algemeen en wat dit inhoud voor mijn website.

Wat is scrum?

Scrum is een ontwikkelingsmethode waarbij elke zoveel tijd een nieuwe iteratie word afgerond. Gedurende een iteratie word op een scrumboard bijgehouden wat er moet gebeuren (To-Do), wat er bezig is (Doing), en wat er gedaan is (Done). Tijdens het hele gebeuren worden ook vergaderingen gepland zoals een dagelijkse vergadering wat er gebeurt is en wat er zal gedaan worden. Meer uitgebreide info kan u vinden op wikipedia.

Waarom kies ik voor scrum?

Je zal waarschijnlijk na het lezen van de uitleg wel afvragen waarom ik dit in mijn eentje wil doen. Eigenlijk niet moeilijk: het is een goede voorbereiding op werk aangezien dit een van de meest gebruikte ontwikkelingsmethodes is in the real life. Natuurlijk zijn er geen dagelijkse vergaderingen en neem ikzelf iedere rol in het “team” op. In de praktijk zal het dan ook voornamelijk enkel zijn dat er op het einde van een sprint een nieuwe iteratie online komt met een korte samenvatting van de gebeurde zaken op deze blog.

De praktijk

Ikzelf kies ervoor om iedere 20e van de maand voor een nieuwe iteratie in gang te zetten. De eerste sprint start vandaag met als to-do’s de bugs en voorstellen die zijn gevonden voor 20 juni 2015. Overigens is het zo dat elke nieuwe suggestie als To-Do bij de volgende sprint terecht komt. Met andere woorden: ik vind op 11 juli een fout, deze fout word gerapporteerd en gaat naar de sprint van augustus.

Rapportage gebeurt in de GIT-repository aan de hand van templates die op deze blog zullen beschikbaar gesteld worden. In de GIT-repository zelf worden er tags geplaatst op de laatste commit van de sprint.

Commentaar op een issue word gegeven in de comments van het issue, en een samenvatting van de oplossing word gegeven in het daarvoor bedoelde onderdeel van het item.

Op het einde van een sprint word een algemene samenvatting gemaakt van wat er gebeurt in deze sprint. Deze samenvatting zal verschijnen in de changelog.md

Have fun, scrumbag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.