Goodbye buddy

firefox_logo-only_RGBAl jaren ben ik een grote fan van Firefox. Ik heb Firefox gebruikt sinds versie 2.0 en sindsdien bij velen aangeraden als must-have browser. Het valt mij dan nu ook zwaar. Na redelijk lang twijfelen heb ik het dan toch gedaan, nl. Firefox verwijderd.

De geschiedenis

Ik herinner mij mijn eerste stappen in de firefox wereld nog heel goed. Ik gebruikte daarvoor de gewraakte Internet Explorer 6. Ik ging op bezoek bij een vriend en hij stelde voor Firefox te gebruiken. Op dat moment het enige waardige alternatief voor Internet Explorer.

Rise and fall

In al die jaren was het hoogtepunt eigenlijk de eerste die ik gebruikte, 2.0. In de jaren later kwamen er mijn inziens geen grote vernieuwingen. Veel copycat van andere browsers maar het probleem is dat vele kopieën geen goede kopieën zijn.

Een voorbeeld was bijvoorbeeld het introduceren van de rapid- update cycle zoals Chrome ook doet. Elke 6 weken een nieuwe versie. En dus ook elke 6 weken uw User Account Control toegang geven tot de volledige schijf. Dit is weliswaar verbeterd met de tijd maar het bleef altijd duidelijk dat er een update was verschenen.

Firefox was bij versie 2.0 terecht ook trots op hun add-on systeem. Dat was iets dat niet in Internet Explorer aanwezig was (en is) en daarom koos ik resoluut voor Firefox. Het valt mij dan ook zwaar om te zien dat vele add-ons verdwijnen omdat Mozilla een eigen systeem inbouwd. Ik denk hier bijvoorbeeld aan Firebug. Firebug is nog steeds aanwezig als Add-On maar sinds versie 10 is er ook variant in Firefox beschikbaar. Waarom mozilla? Waarom moet jij een populaire extensie zelf de loef afsteken.

Te zwaar geworden

Nu komen we eigenlijk bij de, misschien wel, echte reden: Firefox draait met de add-ons die ik nodig heb te zwaar op mijn PC. Ik heb echt zaken nodig als de Web Developer toolbar en een KeePass extensie en die beginnen echt te zwaar op mijn pc te wegen. Het beestje ondertussen al 4 jaar oud en is misschien aan vervanging toe, maar dat is nog steeds geen reden waarom hij moet doorhangen.

Firefox, het was een fantastische tijd, ik zal je missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.