Control-Crash

Control-CrashWe kennen allemaal het Blue-screen of Death wel. Het meer dan gevreesde blauwe scherm. Alles kwijt en meer dan ooit miserie. Maar als je eens een grap wilt uithalen bij uw vrienden kun je via een register-tweak het gevreesde blauwe scherm zelf tevoorschijn toveren.

Wat hebben we nodig?

Eigenlijk hebben normaal gezien alles zonder dat we het weten. Minimaal Windows 2000 (Let op 2000 en XP vragen een PS/2-keyboard. USB is niet ondersteund) en een toetsenbord. Uiteraard moet alles wel naar behoren werken.

Om ervoor te zorgen dat onervaren mensen deze tutorial beginnen te volgen zonder te weten wat ze doen ga ik de officiële termen gebruiken zonder de commando’s. Als je niet weet dat de Command-Prompt geopend word door cmd.exe te openen zou ik niet veel verder dan dit gaan.

Let’s get it crashing!

Het opzettelijk crashen van uw PC is eigenlijk niet moeilijk. Het bestaat gewoon uit het aanpassen van een register-waarde.

Om te starten open je de registry editor en ga je naar de HKLM\System\CurrentControlSet\Services\kbdhid\Parameters en creëer je een DWORD CrashOnCtrlScroll en stel hem in op 0x01. Hierna herstart je uw PC en kan je nog voor je u aanmeld uw pc laten crashen. Druk hiervoor uw rechter-control in en duw 2 maal op uw scroll-lock. Heb je geen scroll-lock? Sluit dan even een toestenbord aan.

Under the hood

Je zal nu wel afvragen wat hier nu eigenlijk gebeurt. Een normale crash met een blauw scherm is een fout in het systeem (meestal hardware-driver, maar kan ook iets anders zijn). Als er een crash is word de Kernelfunctie KeBugCheck aangeroepen. Dit is de functie die loopt als uw PC de stop-error weergeeft.

Om het verschil tussen de echte systeem-error en dit te geven geef ik hier een stukje code.

int main() {
  Try
  {
    ...
  }
  Catch (ULONG BugCheckCode)
  {
    KeBugCheck (BugCheckCode);
  }
}

Als je deze code snapt is er niet veel nodig om het te begrijpen. De functie KeBugCheck word uitgevoerd als redmiddel voor het falen van het systeem. Bij het moedwillig crashen van het systeem zit dit anders. Hier is de code een simpele if-lus.

If (keystroke == RCTRL + ScrollLock + ScrollLock) KeBugCheck(0xe2)

Conclusie

Zelf een blue screen of death opstarten is een “piece of cake” als je wat thuis bent registry-editing. Het is overigens het enige redmiddel als uw PC volledig vast zit, en CTRL-ALT-DELETE ook niet meer werkt. Dit zullen echter wel zeldzame gevallen zijn en is het dus redelijk logisch dat microsoft deze functie standaard uitzet en enkel aanzet via het register. Ondanks dat het standaard afstaat en je het handmatig moet aanzetten is het uiteraard “lots of fun” om bij uw vrienden te doen alsof uw pc constant crashed terwijl je hem zelf initialiseerd.

Nog even dit: indien je (nog) een PS/2 keyboard hebt moet een andere registry-key aanpassen. In plaats van HKLM\System\CurrentControlSet\Services\kbdhid\Parameters moet je de key HKLM\System\CurrentControlSet\Services\i8042prt\Parameters aanpassen.

Bron: MSDN

Disclaimer: Vooraleer je uw pc echt laat crashen met deze tutorial sla alles eerst op voor je crasht. Al uw niet-opgeslagen wijzigingen gaan naar de haaien op het moment dat je crasht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.